Saturday, October 29, 2011

Dari dalam ke luar ka dari luar ke dalam?

Terkejut aku pagi tadik, tengah layap nenga Prof kelaka lam IKIM FM ya ttba ada orang ngetok cermin kereta. Kak Pon duhal. Nya madah lupak mbak kad k masok opis. Tapi ya bukan isunya. Aku nak konsi apa yang aku sempat denga, tangkap nok dipadah Prof ya. Aku sik tauk apa topik yang sebenar la, sebab sik nenga dari awal. Here are the points:


  • Jangan sibuk kritik orang. Apa salahnya kita puji orang, contohnya madah bajunya kacak ka madahnya nampak berseri ka, orang akan senang hati denga, orang akan senang dengan kita. Kita yang mempengaruhi keadaan. Bukan keadaan yang mempengaruhi kita.
  • Jadilah orang yang bersikap dari dalam ke luar. Jangan jadi orang yang dari luar ke dalam. Susah nak explen tok. Dalam ke luar retinya positif dari dalaman, akan menampakkan hasil yang positif juak. Bila kita awal-awal dah negatif, contohnya harga barang nait, kita ngerepak la nganok tok nganok ya, sebenarnya kita sedang mengeluarkan sesuatu yang negatif dan dalaman kita pun akan rasa marah tapi sekda molah apa-apa untuk mengatasi keadaan ya. 
  • Of course kita sik dapat kontrol harga barang (situasi contoh). Kata Prof, tapi kita carik la cara camne nak mengatasi masalah kita ya. Contohnya berjual ka atau apa-apa pun. Sebab ya kita perlu bersikap dari dalam ke luar. Mun dah kita dari luar ke dalam, kita sikkan mampu bertindak, memikirkan apa-apa yang kreatif untuk kita menyelesaikan masalah sebab awal-awal gik dah negatif. (Teringat la aku, aku selalu ngeluh tunggakan gaji sik dapat-dapat gik, pernah juak madah bulan tok sengkek)
  • One important thing, sebelum aku lupak. Kata Prof, rezeki Allah ada di mana-mana. Terpulang pada kita jak nak usahakan. Even sekecik-kecik rezeki ya pun Allah berik, ya pun belom tentu kita nampak jalannya sebab fikiran dan dinegatifkan.
  • Sigek gik contoh dari dalam ke luar, bagus gik kita set dalam hati, mohon dengan Allah agar anak-anak kita menjadi muslim yang soleh/solehah dan berusaha mendidik anak-anak kita sebaiknya dan penuh dengan kesabaran daripada kita set dalam palak kita ooo mun anak aku molah hal kelak aku mesti pukul, munnya sik nenga ajar aku mesti hukum, munnya sik semayang aku mesti pukul. Pernah ka kita tahu, ada gik perkara lebih bagus yang boleh kita polah daripada berfikiran camya? Sebagai ibu bapa, ibu terutamanya (sebab doa ibu lebih makbul) sebaiknya kita berdoa la dari sekarang agar anak kita membesar menjadi anak yang soleh/solehah serta merancang hanya yang terbaik untuk mereka.
  • Prof juak ada berik contoh, mun anak malas belajar ka bermasalah, jangan dianok anak ya. Kita sik nak, anok yala dolok. Carik camne nak mengatasi masalah ya. Nganok ka ngerepak sikkan menyelesaikan masalah. 
  • Pergi, dengar, tonton la majlis/rancangan ilmu. Kita tok sekda yang penuh ilmu di dada. Ilmu sikkan abis mun nak dituntut. Di rumah masa jahit baju ka lipat baju, jaga anak, sambil-sambil ya boleh denga Rancangan Ilmu contohnya Tanyalah Ustaz/Ustazah. Perbezaan antara orang yang berilmu dan tidak, tutur kata orang yang berilmu ya nyaman jak didengar daripada orang yang sekadar pandei bercakap tapi sik berlandaskan ilmu.
  • Solat adalah tunjang kepada diri kita. Mun ada callers call cerita masalah tok masalah ya, Prof mesti tanyak, camne dengan solatnya? Mun rompuan, camne dengan auratnya? Beerti solat dan aurat akan mempengaruhi cara kita, hati kita, kehidupan kita. My personal experience: Aku ngakuk nang ada rasa lainnya bila pakei tudung ngan sik. Tapi aku sik tauk nak clarify camne. Memang boleh rasa. Cayaklah!
Bila dipikei-pikei balit, dalam hidup kita tok penuh dengan rungutan. Kinektok makin aku sedar rungutan-rungutan yang keluar selamak tok adalah unsur-unsur negatif dari luar yang merosakkan dalaman kita. Boleh sik kita menjadi insan yang sentiasa positif? Sama-sama la kita berusaha.

Friday, October 28, 2011

Married or Not.. You should read this. ❤

A story which I found in Facebook. A story to share. A story for lesson.



When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes..Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. 


She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why? I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. 

But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her! With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. 

The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now. The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again. 

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage. This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. 

She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.I told Jane about my wife’s divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully. My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. 

Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office. 

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her. 

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger. She was choosing what to wear one morning. 

She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily. Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head. Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mom out. 

To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day. 

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…

I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore. She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. 

Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until death do us apart. That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead. 

My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce. — At least, in the eyes of our son — I’m a loving husband...The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. 

These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage! If you don’t share this, nothing will happen to you. If you do, you just might save a marriage. Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.. ...

Progress - Nerap

I want to share my baby's progress until now. Well, happy viewing!



Chocolate-minded. How?

Hahhhh.. It has been a great day yesterday. I can't forget last night. 

Sleepy head. Aku jadi SU Meeting Pengurusan la aritok. Offer dirik. Kelak-kelak kenak juak bah, bagus offer dirik jak. Motivasi diri. Apa yang aku pikei kan kinek tok? Chocolate. Yesterday dah mamam Kit Kat. Really craving for chocolate. Cuppies esok baruk dapat. Peanut Butter Jelly and Bananarama. Yummyyy.. Tapi kelak start 1 November onwards PBJ and Choccie Love nait RM0.20 sebijik. Adeh. Talking bout food, makanan tengahari tok ditaja, jadi save la duit. Tadik makan fish curry, sayur campur, manok masak kicap, ikan masin and fruits. Aek oren.

Dizzy. Nak makan coklet. Ok bye.

Sunday, October 23, 2011

Coretan di hari hujan

Minggu ni no order. No order means no baking. So bolehla rest. Rest tak bermakna duduk goyang kaki. Ada tanggungjawab yang mesti dilaksanakan sebagai parents. Lagi pun, weekend je masa untuk bersama anak. Nanti anak tanak dengan kita, nak salahkan siapa? Buat masa ni memang takde masa berdua. Semuanya masa bertiga. Macam mana pun, mesti carik masa untuk berdua.

Sepanjang hari ni hujan turun. Sejuk. Semalam aku dah mula bagi Aufa rasa Nestum. Suai kenal. Tapi bagi ckit, cair je. Tadi masa duduk di ofis, aku terfikir nak kembangkan sikit lagi bisnes cookies aku. Nak tambah Kek Lapis India & Kek Coklet. Ade sape sape nak order? Tengokla permintaan. Tengok dulu macam mana.

Ok, Aufa dah bangun. Nanti sambung lagi.




Friday, October 21, 2011

Hari-hari yang tak menyelesakan

Hari kedua menses. Super heavy flow macam 1st menses lepas melahirkan anak dulu. Tapi alhamdulillah lepas masuk kotak kedua mengamalkan Beauty Umaira, senggugut tak menyerang dengan teruk. Sakit tu ada la tapi takla macam sebelum ni sampai wajib baring dan tido sebab takleh tahan sakit. So, cakap-cakap orang yang menyatakan senggugut akan hilang selepas melahirkan anak adalah TIDAK TEPAT! 

Semalam bawak Aufa pergi klinik. Injection. 5 in 1. Macam biasa, setiap kali lepas Aufa injection, aku akan risau. Takut Encik Demam datang menjengah. Mudah-mudahan Allah perkenankan doa Mama untuk Aufa. Sekarang Aufa dah tidur. Sejak kebelakangan ni, Aufa sangat-sangat senang tidur malam dan hanya bangun menyusu 1-2 kali je. Kalau aku penat sangat, Aufa macam paham, sporting, dia tidur awal, jadi dapatlah aku pun tidur awal. Thanks Fafa. Kalau difikirkan, agaknya inilah hikmah susah payah yang dilalui masa dalam pantang dulu. Dia pun tak meragam. 

Tutorial : Letak Signature dalam blog

Tutorial : Letak Signature dalam blog: Hari ni saya nak share tutorial macammana nak letakkan Signature pada setiap post dalam blog kita. Cara dia mudah aje. Ikut aje step2 kat bawah ni ok.



1.Klik My Live Signature dan klik pada Click Here To Start






2. Ada banyak pilihan tapi saya pilih Using the signature creation wizard


3. Masukkan nama untuk dipamerkan sebagai Signature anda










3. Pilih pilihan font yang anda suka


4. Pilih saiz




5. Pilih background color




6. Pilih Slope


7. Pilih Want to use this signature?




8. Di bahagian ni ada 2 pilihan iaitu ambil code guna HTML atau BB. Pilih HTML


9. Selepas itu Generating HTML code. Saya pilih Generate a code for my handwritten signature.


10. Copy code yang dah anda generate tadi ke dalam blog




Sumber:

lepak.com.my


Setelah berusaha...

Inilah hasilnyaaa... tadaaaaa...


Wednesday, October 19, 2011

Still trying out the signature..?

Aku nak nerai signature ku lok.. Tapi tok yang di save dalam pc..



Thursday, October 13, 2011

Situasi bersalin secara pembedahan

Syukur Alhamdulillah, semalam collegue aku, Kak Ti selamat melahirkan anak secara pembedahan. Katanya baby tanak turun. Blom pasti lagi cerita sebenar, Insyallah hari ni pegi melawat. Dapat aku rasakan kesakitan selepas hilang kesan bius, susahnya nak bergerak, turun dari katil, pergerakan terbatas, sangat-sangat sakit!

Trauma selepas melahirkan anak tu biasalah. Ada ke yang tak trauma? Ada kot, sebab melalui proses bersalin yang senang. Lepas tu cam lupe je sakit bersalin, kalau boleh nak mengandung lagi. Pendapat peribadi aku, (berdasarkan pengalaman sendiri) kebaikan bersalin secara pembedahan, takde la sakit kat bawah sana, tak koyak, tak loose, lepas bersalin takde la ngeri nak buang air (tambah-tambah tandas kat umah tandas cangkung).
Selalunya bersalin secara pembedahan sangat-sangat dipandang negatif dan ditakuti. Orang kata beranak secara normal cepat sembuh. Kebanyakan wanita akan berharap mereka dapat melahirkan anak secara normal termasuk aku. 

Namun tak semua dapat melahirkan anak secara normal. Terdapat beberapa condition yang memerlukan ibu dibedah. Yang aku tahu, baby songsang, melintang, terlalu besar, ibu darah tinggi atau pintu rahim tak bukak habis. Ni ade gambar rajah yang boleh jelaskan serba sedikit kedudukan baby yang memaksa ibu melalui pembedahan.

Memang la sakit bila dipasang tube di saluran kencing, sebab nanti tak boleh nak jalan-jalan pegi tandas, drip lagi, tambah-tambah lepas operate tak boleh minum sampai 6 jam. Baring dengan bantal pun takleh. Terbaring je la sampai dibukak tube kat saluran kencing & drip. Pastu bole la mula terkedek-kedek berjalan, pegi toilet, eksesais. Dah menjadi lumrah, bila kita tau perut kita ni dah dibelah, perasaan takut untuk berjalan tegak tu memang akan ada. Haha.. Konon-konon takut jahitan tu terbukak balik. Terbongkok-bongkok la berjalan macam nenek, tapi tak boleh diamalkan, kene belajar berjalan tegak, kalau dibiasakan camtu, nanti akan terus bongkok. Ni melibatkan urat saraf kita. 

Memang lambat nak baik kalau bersalin secara pembedahan ni. Paling cepat pun 6 bulan untuk kita pulih. Dan 2 tahun untuk pulih sepenuhnya. Luka kat dalam sape yang tau kan? Berpantang macam biasa. Darah nifas pun keluar macam beranak normal. Ada yang ingat bersalin secara pembedahan ni takde keluar darah nifas. Ade la. In fact, aku benar-benar bersih hanya selepas 60-65 hari. Makan makanan rebus je, ikan-ikan tertentu, pagi asyik makan crackers ngan roti tiger je, pastu minum MILO kosong. 

Nak mengandung lagi? Memang la nak, kalau boleh nak baby girl pulak. Tapi................. !@~#$%^&*_+ Toing toing! Perasaan ngeri masih menguasai diri. Betapa sukarnya melalui kesakitan, nak beranak pun susah. Hanya orang yang merasai dan mengalami pengalaman seperti aku je bole paham. 

For now, perut ni masih sakit sikit-sikit kalau batuk kuat ke, gelak kuat atau terhentak kuat. Dulu rasa kebas, rasa tebal je perut ni, tak rasa bila disentuh. Sekarang boleh rasa dah. Kepada ibu-ibu yang dah tau dirinya akan dibedah, jangan la takut, sebab takde rasa ape pon, bius kan ade. Lepas habis kesan bius tu memang la sakit dan susah nak bergerak, cuma perlu hati-hati, pelan-pelan, jalan-jalan, tapi percayalah, anda mampu melaluinya.... 

C-SECT is not that bad.


Tuesday, October 11, 2011

My customers' packed cookies

Ni sebahagian gambar-gambar cookies yang telah siap dipack di dalam container.



Chocolate Chip Cookies

As salam..

Sekarang aku mula berjinak-jinak mengukis. Resipi kukis ni aku dapat daripada SINI. Sebelum tu aku jumpa dalam Kongi Resipi. Ni la hasil yang aku dapat. Tadaaa..

Chocolate Chip Cookies