Wednesday, June 27, 2012

Mata Aufa

At last pegi klinik juak embak Aufa cek mata. Kat mata putihnya, di sukut belah dalam, mata kanannya merah. Since last week gik. Kat sia jak merah. Makin merah bila digosoknya time nak tido and sometime bangun tido. Taek mata sekda, beraek pun sik. Susah ati nangga sik pandei kurang. Camya jak. Marek Abah Aufa baruk balit dari outstation. Before ya dah decide nak pergi klinik cek mata Aufa. Pagi tadik me and Yayang ke opis lok, hantar report lok, minum jap di pantry then rush balit rumah ambik Aufa.

Masa balit rumah Aufa di beranda dengan nenek, senyum kan main gik nangga Kelisa datang. Hahah. Cair segala ketensenan Abahnya nangga senyuman ya. (Adala ya tensen dengan seseorang). Nait jak kereta terus tersenyum-senyum. Ne ndak, last weekend sekda mbaknya raon cam salu. Abah sekda. 

Mekorang try klinik baru kat area Wanda belakang Bangunan Marzuki ya. Klinik Naluri. Dr Sapiah. Ish, denga jak nama Sapiah teringat ngan Cikgu BM Sekolah Openg lok. Cikgu Sapiah Binti Isa. (Saya ingat cikgu saya). Heheheh...

Okla juak Dr Sapiah ya. Friendly. Masa nunggu turn ya aku rasa lamak na nya melayan sorang-sorang patientnya. Pasya turn Aufa, banyak juak soalannya, banyak juak jawapannya. Bes lah juak beloyar ngan Dr ya. Pasya nya detail juak bila nerang ngan kita. Sikla nak begaut-gaut kakya udah tunggu ubat rah luar.

Doktor madah ada 2 possibilities punca mata Aufa camya. Pertama; allergic kenak debu ka bulu pusak ka. Kedua; "Lukak"... bukan la maksudnya lukak macam tangan kita kenak pisok. Mun tergugok ka, terhentak, nangis kuat, even berkasik pun boleh molah mata merah. Aku tanyak la Dr, kenak dolok-dolok sik camya, baruk kinektok jadi camtok? Dr madah sikleh nak jangka/kira dolok ka kinektok, nya akan jadi bila-bila jak.

Ubat Aufa, ubat titit mata, setitit every 4 hours. Camne nak ka ninek di rumah nun, berjaya ka sik nitit mata Aufa. 

Mama & Abah doakan kesihatan Aufa, mata Aufa cepat bait macam biasa.

Sayang Aufa DzulfiQar.. 


Buah hati Mama & Abah

Sunday, June 24, 2012

:: Encik Stoking ::

Dalam usaha membaiki diri ke arah yang diredhai Allah, diakui banyak sangat dugaannya. Hari-hari, setiap masa syaitan tak jemu berbisik. Setiap kali selepas solat, aku meminta perlindungan daripada Allah, agar ditetapkan hatiku, agar istiqamahku terus kukuh.

Dipetik dari blog Dr Cinta;

"To start something new, I know agak sukar. Takpe, memang susah pada awalnya. Tapi kalau kita berusaha menjaga aurat kita, percayalah pada suatu hari nanti kita akan rasa kemanisannya"

Sebab tu hati mesti kuat lawan syaitan. Memang rasa panas, rimas, err.. leceh.. Renceh kata orang Serawak. Memang memang... aku pun rasa macam tu. Dan aku pun baru bermula. Pelan-pelan, sikit-sikit, mudah-mudahan akan terasa, nampak nikmatnya hari demi hari dan menguatkan lagi azam pakai stoking. Dr Cinta pun macam tu dulu.. hehe.. 

Kita dapat rasa orang keliling perhatikan kita. Biarlah orang nak kata apa, yang penting Allah "senyum" dengan kita. Mana lebih penting, cakap-cakap orang ke suruhan Allah? Jawab sendiri. 

Nak ulang lagi, kita ni sejak kecik lagi dah belajar dalam subjek Agama kat skolah kan.. Aurat seorang wanita tu semua kecuali tapak tangan dan muka. Tapi masih ramai yang pakai tudung dan anggap dia dah tutup aurat. Aku takla bagus, jauh sekali sempurna. Sekarang ni pun masih banyak kekurangan. Usaha sikit-sikit dan merangkak. Jom sama-sama kita baiki diri! 

Sebagai permulaan, beli lah stoking yang cantik-cantik kat SoxWorld... Heheh.. Macam-macam ada. Stoking jari pun ada. Kalau kita rajin blog walking mesti rasa macam tak sangka rupanya ramai yang sedang berusaha nak pakai stoking nih.. Bole jenguk SINI gak..



Friday, June 22, 2012

Choc Chip Cookies

Tadaaa... kembali lagi dalam Rancangannn.. Eat and be happy... Jaek ada jak tajuk ya.. Baru nak menaip entry lunch and minum petang, Ibu Iman Irfan dah DingDong tanya ape ape aje recipes, asalkan bercoklat. Sila klik SINI untuk tengok cookies yang saya dah try. (Yang ni without tepung koko ye)

Atas permintaan Ibu Iman Irfan, Presentinggg.... resipi Choc Chip Cookies.. Resipi sendiri? Mestila bukan... Jom try...

Bahan-bahan
1 cawan butter
1 cawan gula halus
1 cawan brown sugar
2 biji telur (ekceli 2 biji telur ni sangat mencairkan tekstur. Saya buat ikut resipi. Sebenarnya ada perancangan nak try sebijik telur)
** Tak perlu risau tekstur yg agak lembik tu bole menghasilkan cookies yang rangup
2 teaspoon Vanilla Essense (VE)
2 cawan all purpose flour (Kalau nak cookies hitam kurangkan all purpose flour kepada 1 1/2 cawan dan tambahkan setengah cawan tepung koko.
**Berdasarkan pengalaman saya, kawan-kawan & family kata yang tak tambah koko lagi sedap
1 teaspoon baking soda
1 cawan oatmeal yang dikisar. (Saya guna cornflakes kisar. Lebih rangup dan sedap. Terpulang pada taste masing-masing)
1 1/2 cawan choc chips (kalau nak lebih sedap and harum guna yang imported punya)
1 cawan almond cincang (bole gak kalau nak tukar kacang lain atau nak mix kan)

Cara-cara nak buat:

Ooopss.. sebelum tu panaskan oven 175 darjah Celcius.

Ayak tepung + baking soda. Set aside.
Pukul mentega+gula halus+brown sugar sampai lembut, sebati.
Masukkan telur+VE, pukul lagi sampai sebati
Masukkan tepung+cornflake/oatmeal+choc chips+kacang, gaul sebati

Agak-agak dah puas hati, bole la mula scoopkan guna sudu di atas dulang. Pastu bole la dibakar ikut suhu tadi.

Bagi saya masa yang dicadangkan dalam satu-satu resipi untuk baking tak semestinya sama. Ikut oven kot. Dalam resipi yang saya dapat, dicadangkan 15 mins. Tapi saya bake 15mins masih tak masak lagi. Kena la jenguk-jenguk selalu, meninjau, agak-agak dah nicely browned bole la dikeluarkan.


**Kalau saya, saya akan pecahkan cookies yang dah masak untuk tengok dalam tu dah masak ke belum. Kalau masih belum masak, tambahkan masa daripada 15 mins yang dicadangkan tadi.


Credit kepada: Puan Doktor

Tuesday, June 19, 2012

:: Fingers ::

One may lead to another...

Memang kena habesss la dengan slogannya. Hahahah.. Betol la takleh nak berenti mengunyah bila kena benda ni... Jom mengunyah...

Nom Nom Nom...




Friday, June 15, 2012

:: Migrain, Itik Aufa ::

Migrain teruk semalam. Sakittt gilak-gilak.. Berdiri rasa nak tumbang. Mandik pun simbah-simbah camya jak sebab sik larat nak berdiri. Tambah-tambah gik posa. Adehhh.. Teramat la seksa sengsara, rasa nak mutah pun ada.. Orang yang penah cerik migrain jak tauk. Masa tundok solat ka tundok apa-apa nanggg rasa nak gugok bigik mata. Tambah denyut-denyut yang mencengkam ya.. Susah la nak madah.

Makanan sungkei pun laki nyedia. Pas makan, makan ubat, rasa sikittt jak oke... Aufa pun abahnya yang tidokan, layan... bangun kol 1 lebeh pagi, Aufa susu, pun masih gik sakit palak, masih denyut-denyut. Telan jak la Milidon. Subuh ya Alhamdulillah ilang denyut yang mencengkam.

Teringat masa pregnen. Bulan ke berapa tah. Dalam tri-mester pertama rasanya. Salu jak kenak migrain smpei berhari-hari... Bila malam jak ilang migrain ya. Siang jak sakit. Last-last ubatnya, perah palak dengan limo nipis pasya tujah k minyak kapak.. kakya bungkus palak k tola... pasya baruk oke. Adehhh...

Mun aku migrain, puncanya sama ada panas, lapar, stress atau sik cukup tido. Lain-lain sik pasti.

Malam tok Yayang keja malam. Harap aku sik sakit gik. Syukur juaklah sebab sakit menghapuskan dosa-dosa kecik. Masa sakit, mesti kita akan ingat masa kita sehat, mesti kita akan menghargai masa sehat dan ingin cepat-cepat sehat. 



Cerita lain:
Aritok beli itit k Aufa.. k nya main masa mandik. Ne alah main kontena ninek, main botol, tempat susu, nang manas jak rasa tukang putit, tukang cuci tempat susu ya mala jak pakei main Aufa mandik.



Wednesday, June 13, 2012

:: Setahun sebulan esok ::

Esok genap la 1 tahun sebulan baby Mama.. Aufa Dzulfiqar. Tapi masih belum berjalan lagi. Berdiri & berjalan sambil berpaut kat memana tu adalah. (tak tau la apa bahasa rasmi untuk verb ni) Tapi orang Sarawak kata Berteter.. Hahah.. pun ko semua.. siappp kua dah Bahasa Serawakku.. camne tok?

Menu Aufa kinektok:
Nasik lembik, bubur, ayam, ikan, bayam, sawi, carrot, kentang, roti marie susu Julies, limau, apple, anggur, pusuk a.k.a ikan bilis yang diblend, sup, telur, kurma, kismis, madu... (ya jak ku sempat ingat)

Minuman:
Susu Anmum Langkah 3 (semestinya), minuman yogurt (kalau mama ada beli lah), Plain Water, plain water with gripe water. Aufa minum banyak air.

Gambar tekini Aufa:

Mesreeeeeee...


Aufa & Nenek


Cayang Baby Mama...

:: Groovy Lime with Nata De Coco ::

Tadaaaaa... Groovy Lime With Nata De Coco... Nyemss gilak-gilak. Haha.. Sebab aku suka rasa yang masam-masam. Lebih kurang macam Tropicana Lime Nestle ice cream.

Kalau teringin silalah ke McD berdekatan.



Tuesday, June 12, 2012

:: Paku Belacan ::

Makanan lagi.... Lunch @ Singapore Chicken Rice, Rubber Road Kuching.
Paku belacan for RM5.00...



Friday, June 8, 2012

:: Midin Belacan ::

Hari ni nak post makanan lagi. Midin Belacan. Nak tau resipi pun bole, sebab senang je pon..

Bahan-bahan

*Bawang merah
*Bawang putih
*Cili kering
*Belacan
(* Bahan-bahan ni semua ditumbuk/kisar bersama)

>> Jumlah bahan ikutlah banyak mana sayur..

Cara-cara:

1. Tumis semua bahan kisar tadi
2. Masukkan midin

Oooppsss.. jangan lupa garam secukup rasa...

Camtu aje laaa.. Heheh..

Ni gambar Midin Belacan di Singapore Chicken Rice Kuching. Rm6.50 sahaja.




Wednesday, June 6, 2012

:: Pahal tok? ::

Adohhh kenak background aku tok jadi background Ima indah... apa kaitan??? 
Penin la palak ku tok..


Updated on June 7th, 2012:
Hohhhh... ok dah ato... back to normal.. 
Boleh laaa.. daripada marek jadi background Ima indah..



:: For all the birds ::

Jom rileks, tengok video ni.. My Favourite Video... From Pixar..


:: Hidup ::

Meneruskan perjalanan hidup.... setiap hari.... biasalah.. 





Selain






Walaupun hanya sekerat tenaga... Berusaha menjadi




(Abaikan yang di dalam kurungan. Heheh)

Mencorakkan hidup agar penuh dengan kegembiraan....




Berterima kasih dengan insan-insan yang sentiasa memahami dan sentiasa di sisi....





Tidak akan lupa menikmati hidup....










Dan berusaha.... dan terus berusaha menjadi




Muslimah Sejati....


Insyallah.....

Tuesday, June 5, 2012

:: My 1st Chewy Brownies ::

Weeeeee... Brownies siappp...


Resipi Chewy Gooey Yummy Brownies


Bahan-bahan


125gm mentega*
200gm cooking chocolate*
(*melted & mix together)
3 biji telur
145gm brown sugar
1tsp Vanilla Essence
45gm tepung**
50gm tepung koko**
(**Diayak bersama)  -  Puan Doktor yang buat brownies ni guna 25gm je tepung koko. Aku guna 50gm.. agak pahit la.. bole kurangkan macam yang Puan Doktor buat.
50gm chopped nuts - Terpulang nak guna kacang apa pon, aku guna Walnut.


Cara-cara
1. Pukul telur, brown sugar & VE sampai kembang
Masukkan cooking choc + butter yang telah dicairkan bersama tadi
Tambahkan tepung koko & tepung yang telah diayak bersama
Masukkan kacang.


2. Pastu macam biasa sapu mentega kat acuan (aku guna acuan 8" segiempat) supaya tak melekat nanti. Lapik dengan kertas minyak.
Bakar dengan suhu 160 darjah C.
Memandangkan ni adalah resipi separuh adunan, bakar dalam masa 25 hingga 30 minit je.


Brownies ni memang chewy lah.. sedap.. 


Nak tengok resipi Puan Doktor sila klik sini >> INAHAR'S COOKING TIME!!


Friday, June 1, 2012

Less is more

Today's breakfast; Maggi Tomyam.. Hehehe..

Layannn...