BAHAN-BAHANNYA:
Red Velvet Cake
2 1/2 cup ( 250gm ) tepung yang dah diayak (maksudnya ayak dulu baru timbang ok)
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar (15gm) serbuk koko
1/2 cup (113gm) unsalted butter
2 1/2 cup (300gm) gula --- aku dah kurangkan jadi 250gm gula je.
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cup ( 240ml) buttermilk
2 sudu besar pewarna merah @ merah jambu ---- aku pakai merah jambu
1 sudu teh cuka @ white distilled vinegar
1 sudu teh baking soda
Cream cheese frosting:
RESEPI 1 ( aku ikut resepi yang ini)
250gm cream cheese
30gm butter
1 sudu besar perahan lemon @ lime
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising
RESEPI 2
227gm cream cheese (suhu bilik)
227gm mascarpone cheese ( suhu bilik)--- cheese ni sangat susah dicari, kalau ada pun harganya sangatlah mahal.. ni sangat femes dekat Itali. hehe. tapi ada je resepi nak buat mascarpone cheese. Nanti di lain kali aku share ok?
1 sudu teh esen vanilla
1 cup (115gm) gula ising (powdered)
1 1/2 cup (360ml) cold heavy whipping cream (double cream)
RESEPI 3
250gm cream cheese
1 cup (115gm) gula ising
1 1/2 cup butter
CARA-CARANYA:
preheat oven: 175 c
1) ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.
2) campurkan buttermilk dengan pewarna merah @ pink
3) dalam bekas lain, mix kan butter sampai kembang dan creamy, kemudian tambah gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan vanilla esen, mix. Masukkan telur satu persatu. Lepas satu biji telur, mix. Kemudian masukkan satu lagi telur dan mix lagi.
4) Kemudian masukkan tepung+koko yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. masukkan tepung, mix.. then masukkan buttermilk mix sampai habis kesemuanya.
5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam batter yang dah di mix tadi ok! kemudian terus masukkan dalam loyang @ springform loyang ye. Terus bake selama 25-30 minit.
6) bila kek dah siap bake, sejukkan dalam peti ais beberapa jam.. Supaya senang nak dibelah nanti, sebab lepas masak ni, kek agak fragile. Takot terkoyak ke pulakan. huhu.
7) Kemudian terpulanglah nak belah 2 @ 3 @ 4.. huhu. aku belah jadi 3 lapis je. Setiap lapis tu sapukan cream cheese frosting ye. Kemudian dah siap sejukkan lagi dalam peti ais sehari semalam boleh, beberapa jam pun boleh. Bolehlah makan!
Credits to: http://intanberlian87.blogspot.com
No comments:
Post a Comment