Tuesday, March 6, 2012

:: Tips untuk anak demam/flu/batuk ::

Blog walking. Jumpa tips ni. Betol la apa dia cakap. Kita, atau mak-mak kita, kalau anak/cucu demam, jangan bagi mandi, jangan basahkan kepala.. Tapi sekarang ni kalau kita pegi hospital, doktor akan bogelkan anak kita, tuam dengan air suam, dudok dalam bilik air-cond lagi..

First time Aufa demam, memang panik. Susah hati. Pergi klinik terus tengah-tengah malam tu. Cool fever memang tak jalan. Ni dah jumpa tips, nak gak share.. 


  • Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.
  • Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali Nasa ada selsema, alhamdulillah maksimum pun 3 hari.
  • Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak.
  • Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.
  • Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.
Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi :) Even doktor turut pesan, jika anak demam ...pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap .... 
Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susuibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru....jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.

Fuh... Semoga apa yang dikongsi disini dapat diappy bersama2.. sharing is caring.. saya sendiri akui apa yang disharekan.. kalau demam dedar2 biasa2..takperlu ubatdemam.cuma si ibu kene rajin2 tuam si anak.....samalah jugak dgn kita..jgn biasakan diri mengambil panadol....mmg kene bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian.... melainkan dah panas tahap kritikal.. ..

Credits to: Mama Faiz 


No comments:

Post a Comment